Boek
Nederlands

Het liefst van al

Toon Tellegen (auteur)
Het liefst zou de kikker met iemand samen willen kwaken, of, nóg liever, met zijn tienen of zijn honderden in een reusachtig koor. De wesp wil veel liever dan te moeten steken gewoon gezellig met iemand theedrinken, zoals de olifant het liefst van al met de slak zou willen dansen, en nog wel boven op zijn huisje. En ondertussen verzucht de eendagsvlieg: ‘Was ik maar de duizendjaarsvlieg, dan kon i
Extra onderwerp
verhalen
Titel
Het liefst van al
Auteur
Toon Tellegen
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Querido, 2019
96 p.
ISBN
9789021418599 (hardback)

Besprekingen

Bundeltje met 32 eerder verschenen korte dierenverhaaltjes (1 tot 5 pagina’s op klein formaat) van Toon Tellegen (1941). De verhalen gaan over belevenissen en gedachten van de egel, de eekhoorn, de sprinkhaan, de eendagsvlieg, de muis, de olifant, de kikker, de tor, de kakkerlak, de mier, het vuurvliegje, de uil, de krekel, de wesp, de beer, de struisvogel, de bever, het stekelvarken, de slak en de schildpad. De verhalen stonden eerder in ‘Misschien wisten zij alles’, ‘Iedereen was er’, ‘Het vertrek van de mier’, ‘Het wezen van de olifant’, ‘Het geluk van de sprinkhaan’, Het lot van de kikker’, ‘Het verlangen van de egel’, ‘Het voornemen van de muis’ en ‘Het leed van stoftor’. Literatuur met een grote L, ontroering met een grote O. Geen illustraties, maar die zijn ook niet echt nodig om te kunnen genieten van de belevenissen van deze dieren. De auteur is niet voor niets zo vaak bekroond. Cadeauboekje in klein formaat.

Over Toon Tellegen

CC BY 2.0 - Foto van/door axesjazzpower

Antonius Otto Hermannus (Toon) Tellegen (Brielle, 18 november 1941) is een Nederlandse schrijver, arts en dichter die vooral bekend is om zijn kinderboeken. Vooral zijn dierenverhalen rond de mier en de eekhoorn zijn erg geliefd en worden ook door volwassenen graag gelezen vanwege de amusante, bizarre situaties en filosofische diepgang.

Biografie

Tellegen, telg uit het geslacht Tellegen, studeerde geneeskunde in Utrecht en vestigde zich na een verblijf van drie jaar in Kenia als huisarts in Amsterdam. Na al een aantal jaren gedichten voor volwassenen te hebben geschreven, begon hij verhalen voor zijn kinderen te schrijven. In 1984 verscheen zijn eerste kinderboek, Er ging geen dag voorbij: negenenveertig verhalen over de eekhoorn en de andere dieren. In de verhalen van Tellegen spelen dieren als de mier en de eekhoorn vaak de hoofdrol. De verhalen zijn vaak filosofisch van aard. Enkele boeken zijn met prijzen bekroond.

Lees verder op Wikipedia