Boek
Nederlands

Zonnebloem

Anne Schneider (auteur)
+1
Zonnebloem
×
Zonnebloem Zonnebloem
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Maartje plant een zaadje van een zonnebloem. Het duurt heel lang voordat er een plantje uitkomt, maar daarna groeit de bloem heel hard. Vierkant prentenboek met paginagrote illustraties in potlood en aquarel. Vanaf ca. 4 jaar.
Titel
Zonnebloem
Auteur
Anne Schneider
Taal
Nederlands
Uitgever
Wielsbeke: De Eenhoorn, 2008
[28] p. : ill.
ISBN
9789058384614

Besprekingen

Maartje plant een zaadje, dat uitgroeit tot een mooie zonnebloem. In de herfst wordt de bloem echter dor. Maartje is verdrietig, tot ze ontdekt dat de zaadjes eten zijn voor de vogels én voor nieuwe zonnebloemen zorgen.

Dit boek voor kinderen tussen twee en vier jaar gaat over de cirkel van het leven. Dat is geen gemakkelijk thema, dat door de meeste kleuters dan ook niet ten volle zal begrepen worden. Een groot obstakel is dat echter niet, want het boek bevat genoeg speelse elementen om los van de diepere betekenis in de smaak te vallen. Zo wordt er op iedere linkerbladzijde een detail afgebeeld, zoals een zakje met zaadjes, een vogel die een dikke worm eet of vuile rubberlaarsjes. Ieder detail vertelt een klein verhaaltje. De bladschikking is voorspelbaar en dus op niveau van de jongste kleuters. Op de linkerbladzijde lees je het verhaal en zie je de afbeelding van een detail, op de rechterbladzijde wordt het verhaal afgebeeld. Samen vormen ze een mooi voorbeeld van hoe tekst…Lees verder
Prentenboek over een meisje dat een zaadje van een zonnebloem plant. Ze moet lang wachten tot er iets uitkomt. De bloem groeit heel hard, maar is daarna ook uitgebloeid en sterft weer af. De zaadjes dienen als voer voor de vogels en worden weer nieuwe planten voor het volgend seizoen. Informatief boek in verhalende vorm over de groei en het afsterven van een plant. Parallel daaraan ziet de lezer de cyclus van de seizoenen. De paginagrote illustraties op de rechterpagina zijn getekend in kleurpotlood en aquarel; de figuren zijn met een dunne lijn zwart omrand. Op de tekeningen zijn een aantal herhalingselementen te zien, het jurkje met of zonder shirt of maillot eronder, een merel en een slak. Op de linkerpagina staat een kleinere tekening met daarboven de beknopte tekst in korte zinnen en een grote schreefloze letter. De tekst zelf is niet altijd even sterk en dient door de voorlezer aangevuld te worden. Aardig prentenboek voor kinderen vanaf ca. 4 jaar.

Zonnebloem

Maartje plant een zaadje. Ze dekt het zaadje toe met aarde, geeft het water en wacht en wacht en wacht ... Uiteindelijk komt er een plantje uit. Het groeit heel snel en wordt een reusachtige zonnebloem. In de herfst wordt de bloem dor, tot Maartjes grote spijt. Maar in de winter eten de vogeltjes van de zaadjes en Maartje bewaart er één om het te planten in de lente. Met kleurige, duidelijke illustraties wordt de eenvoudige tekst uit dit boekje ondersteund. Op de rechterpagina zie je steeds wat Maartje doet, maar onder de tekst links krijg je in een klein tekeningetje telkens een sfeerbeeld dat past bij het betreffende seizoen. Op deze manier wandel je tijdens het voorlezen met je kleuter dooheen het jaar in dit educatieve boekje. De eenvoudige tekst in dit boekje is oké; niets te veel of te weinig. Qua opzet is het een goed overdacht concept, maar de uitwerking kon mijn inziens veel mooier. De illustraties blijven vlak en simpel. Me dunkt dat je het thema natuur en seizoenen veel sub…Lees verder