Boek
Nederlands

Hersenorkaan

Ann De Craemer (auteur)
In Hersenorkaan zegeviert de taal. Zoals Ann De Craemer al tastend de weg uit de kelder vond, zo vindt ze de woorden om de depressie te omsingelen. Ze verhaalt hier over niet op kunnen staan, over de angst om de buurvrouw te moeten groeten, verlangen naar verlossing, angst voor terugval. En over liefde: de liefde van ouders, zus, ex, vriendin en vriend. En over de helende kracht van de zee,
Extra onderwerp
De Morgen, Boeken
Titel
Hersenorkaan
Auteur
Ann De Craemer
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Atlas Contact, 2021
174 p., [8] p. platen
ISBN
9789025471279 (hardback)

Besprekingen

Als alles alle kanten op raast

In Hersenorkaan geeft Ann de Craemer met treffende beelden woorden aan haar depressie.

Schrijven over depressie is een beproeving. Het is immers de vraag of je deze onzichtbare ziekte in woorden kunt vangen; de worsteling om te verwoorden wat je voelt, of juist dat gekmakende gebrek aan gevoelens, is een belangrijk element van de pijn, agitatie en wanhoop die de depressieveling beheersen. Daarom begint het motto van Ann de Craemers nieuwe boek Hersenorkaan met de veelzeggende rapregel van Eminem: 'I can't tell you what it really is'.

In dit autobiografische relaas vertelt De Craemer, auteur van onder meer de sensitieve vertelling De seingever (2012), over haar heftige depressie. Sinds 2010 heeft ze elk jaar een boek gepubliceerd, maar in 2017 stokt de productie bij de schrijflustige De Craemer. Op een bloedhete dag in het voorjaar van 2017 haperen lichaam en geest. Ze wordt overvallen door een angstaanval en kan alleen nog maar, kwetsbaar als een baby, huilend in de foetushouding liggen.

De zoon van de seingever kwam in het boek van De Craemer om door e…Lees verder

Over Ann De Craemer

Ann De Craemer (Tielt, 1981) is een Vlaams schrijfster.

Biografie

De Craemer studeerde Germaanse taal- en letterkunde en behaalde een master in amerikanistiek.

In 2010 debuteerde ze als auteur met Duizend-en-één dromen. Een reis langs de Trans-Iraanse Spoorlijn, een journalistiek boek over de presidentsverkiezingen van 2009 in Iran. Haar eerste prozawerk volgde in 2011 met Vurige tong, waarin ze vertelt over haar katholieke jeugd in West-Vlaanderen. Het boek werd in het juryrapport van de Debuutprijs 2012 vermeld als runner-up en won de publieksprijs van De Bronzen Uil. In 2011 vertaalde ze een kinderverhaal uit 1968 van de Iraanse schrijver Samad Behrangi als Het kleine zwarte visje.

In 2012 publiceerde ze met De seingever haar tweede roman, ging aan de slag als columniste voor de krant De Morgen en nam deel aan de tv-quiz De Slimste Mens ter Wereld.

In 2014 kwam K…Lees verder op Wikipedia