Boek
Nederlands

Lief leven : verhalen

Alice Munro (auteur), Pleuke Boyce (vertaler)
Verhalen over vrouwen die op het platteland leven en vaak door een onverwachte ontmoeting hun pad verlaten.
Titel
Lief leven : verhalen
Auteur
Alice Munro
Vertaler
Pleuke Boyce
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Dear life
Editie
4
Uitgever
Breda: De Geus, 2013
348 p.
ISBN
9789044523607 (hardback)

Besprekingen

Met Alice Munro (1931) haalt Canada haar eerste Nobelprijswinnaar Literatuur binnen — toch als we de in Canada geboren maar als kind naar de Verenigde Staten geëmigreerde schrijver Saul Bellow niet meerekenen. Nog opvallender is dat hier een kortverhalenschrijver pur sang bekroond wordt, wier verhalen haast repetitief onderzoeken wat er zich in het verleden van alledaagse personages heeft afgespeeld. Wie de grootsheid van Alice Munro ten volle wil appreciëren moet bereid zijn de woelige psychologische onderstromen bij een schijnbaar rimpelloos oppervlak te exploreren. De jubelende Britse schrijver AS Byatt is zo’n fanatiek duiker, terwijl de Amerikaanse Brett Easton Ellis eerder een klimmer is, die over het saaie oppervlak en het ontbreken van piekende Great Canadian Novels valt. Zijn twitter-bericht dat Munro overgewaardeerd wordt, slikte hij echter gauw in nadat hij sterke tegenwind kreeg van de publieke opinie.
Munro’s verhalen werden vooral in Canada bekroond, waar …Lees verder
In haar veertiende bundel brengt de gerenommeerde Canadese auteur (1931) veertien verhalen waarin vrouwen centraal staan die op het platteland leven en vaak door een onverwachte ontmoeting hun pad verlaten. In ‘Japan bereiken’ reist een dichteres naar Vancouver voor een literair feestje waar ze teveel drinkt en wordt gered door een columnist, op wie ze meteen mateloos verliefd wordt. Spijkerhard is ‘Amundsen’ waarin een jonge lerares op een TBC-school valt op de schoolarts die haar op hun trouwdag dumpt. De auteur geeft aan dat de laatste vier verhalen, samengebracht onder de titel ‘finale’ autobiografisch zijn “wat gevoelens betreft, hoewel soms niet helemaal volgens de feiten.” Als allerlaatste komt het titelverhaal over het leven van haar ouders en de onvergeeflijkheid van haar eigen afwezigheid op haar moeders begrafenis. Het leven is niet echt lief, maar het wordt met zoveel zelfkennis en zelfspot en vooral vlijmscherp getekend. Zowel wat inlevingsvermogen, vertelstijl, als ploto…Lees verder

Over Alice Munro

CC BY-SA 2.5 - Foto van/door Andreas Vartdal - Andreasv op de Noors - Nynorsktalige Wikipedia

Alice Ann Munro (geboren Laidlaw, Wingham (Ontario), 10 juli 1931) is een Canadees schrijfster van korte verhalen.

In mei 2009 werd de Man Booker International Prize aan haar toegekend voor haar gehele oeuvre. In 2013 werd haar als "Meester van het hedendaagse korte verhaal" de Nobelprijs voor de Literatuur toegekend.

Werken (selectie)

Opgenomen zijn de in het Nederlands vertaalde boeken, in volgorde van hun eerste verschijning in het Nederlands. Tussen haakjes de Engelse titel en het jaar van verschijning van het origineel.

  • 1988: De manen van Jupiter (The Moons of Jupiter, 1982)
  • 2000: De liefde van een goede vrouw (The Love of a Good Woman, 1998)
  • 2005: Stilte (Runaway, 2004)
  • 2008: Het uitzicht vanaf Castle Rock (The View from Castle Rock, 2006)
  • 2008: Weg van haar (Away from Her, …Lees verder op Wikipedia